DISEMINACIJA I EKSPLOATACIJA

Diseminacija i eksploatacija ishoda i rezultata Projekta smatraju se značajnim aktivnostima za njegovu uspješnu realizaciju.

 

Ciljne grupe projekta su:

– Osobe s invaliditetom

– Organizacije koje nude posao osobama s invaliditetom

– Vladine organizacije i kreatori politika za obrazovanje i obuku osoba s invaliditetom

– Akademska zajednica (univerziteti, škole, instituti za rehabilitaciju).

Projekat će rezultirati stvaranjem baze podataka, koja će biti pristupačna i u skladu sa potrebama osoba s invaliditetom te otvoriti mogućnost za njihovo zapošljavanje. S druge strane, poslodavci će moći identificirati pozicije koje su otvorene i dostupne osobama s invaliditetom.

 

Poslodavci će istovremeno moći ispuniti strukturirani obrazac, koji definira kvalifikacije potrebne za zapošljavanje osobe s invaliditetom na toj poziciji. Osobe s invaliditetom će, pak, pristupati web portalu što će činiti da njihove potrebe za obukom budu identificirane i usklađene sa raspoloživim mogućnostima zapošljavanja.

 

Portal će tako pomoći u planiranju programa obuke za osobe s invaliditetom u svakoj od zemalja u kojoj se realizira Projekat. On će dati značajan doprinos identifikaciji vještina potrebnih osobama s invaliditetom da ostvare preduslove za zapošljavanje, te će povećati njihovu mobilnost u društvu i zapošljavanju. S obzirom na sadržaj Projekta, organizacije, poslodavci ili udruženja poslodavaca iz susjednih zemalja mogu biti zainteresirani za uključivanje u Projekat i pokazivati interes za neke od ciljeva.

Projekat, stoga, uključuje i konzorcij privatnih visokoškolskih ustanova, kompanija i UNION2000. Npr. pridruženi partner eMPIRICA, privatna viša škola, će pratiti aktivnosti Projekta i promovirati ih. Organizacije privatnog sektora koje žele biti društveno odgovorne tu priliku dobivaju kroz Projekat, npr. specijalizirane kompanije mogu biti zainteresirane da ponude različite vrste posebne opreme kao što su kolica. Veza između privatnog i javnog sektora u regiji će osigurati uticaj Projekta u širem društvenom kontekstu.